keskiviikko 28. tammikuuta 2015

5. Muuntelu on evoluution edellytys

Muuntelu

Saman lajin yksilöt poikkeavat toisistaan yleensä rakeenteeltaan, elintoiminnoiltaan tai jopa käyttäytymiseltään, vaikka yksilöt ovatkin suurimmaksi osaksi piirteiltään samanlaisia. Ero perustuu lajin sisäiseen muunteluun, joka johtuu geneettisestä moninuotoisuudesta. Muuntelu auttaa populaatiota sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin. Näin ollen se on evoluution edellytys.

Puolukkapiiyökkösiä (geneettinen monimuotoisuus)

lähde

---

Käsitteitä:

Perinnöllinen muuntelu tarkoittaa saman lajin sisällä ilmenevää geenien aiheuttamaa yhkilöiden ja populaatioiden erilaisuutta

Suvullinen lisääntyminen tapahtuu sukusolujen (siittiöt ja munasolut) kautta (HUOM. kasveilla siitepölyhiukkasten kautta)

Suvuton lisääntyminen tarkoittaa kasvullista lisääntymistä yleensä kasveilla rönsyjen, maavarren tai pistokkaiden avulla ja eliöillä jakaantumisen kautta

---

Tehtävä:

a. Miten muuntelu ilmenee yksilöiden välillä?
b. Samaan populaatioon kuuluvien yksilöiden ulkonäkö vaihtelee. Mainitse ainakin kolme         syytä, jotka aiheuttavat sen, että esimerkiksi voikukkapopulaation yksilöt ovat erinäköisiä.
c. Miten ruskeavetisen suolammen ahvenpopulaatiot ja kirkasvetisen järven                               ahvenpopulaatiot poikeavat toisistaan. Mistä erot johtuvat?

Vastaus:

a. Muuntelu ilmenee yksilöiden välillä eroavaisuuksina rakenteessa, elintoiminnoissa ja             käyttäytymisessä.
b. ympäristön aiheuttama muuntelu(muovautumismuuntelu), perinnöllinen muuntelu ja               mutaatiot
c. Rukeavetisen suolammen ahvenpopuaatiot ja kirkasvetisen järven ahvenpopulaatiot             poikkeavat toisistaan siten, että ne ovat sopeutuneet elinympäristöihinsä. Esimerkiksi           suolammen ahvenet näkevät hyvin ruskeassa vedessä ja syövät suolammesta löytyvää       ravintoa. Järven ahvenet näkevät hyvin kirkkaassa vedessä ja syövät järvestä löytyvää         ravintoa. Erot johtuvat siitä, että jossain vaiheessa joitain ahvenia on joutunut erilaiseen       ympäristöön. Uudessa ympäristössä ne, jotka ovat eivät ole sopeutuneet kyseiseen               ympäristöön kuolevat ravinnonpuutteesta tai joutuvat petojen ravinnoksi. Näin ollen               parhaiten sopeutuneet yksilöt selviävät ja heidän sopeutuneet geeninsä yleistyvät, sillä         ''huonojen'' geenien omistajia ei enää ole lisääntymässä.

2 kommenttia:

  1. Uskomatonta, mutta totta Jumala on aina suuri. Kun useita julkaisuja hakemuskopio pankin, sain laina läpi hyvin ystävällinen nainen. Lisätietoja antavat hänelle sähköpostitse osoitteessa: marilinetricha@mail.ru se tarjoaa lainoja € 3000 € 3.000.000 kenellekään pystyä palauttamaan sille korkoineen alhaisella nopeudella 2 % eivät epäile, että viesti. Tämä on täydellinen todellisuutta. Levitä sanaa ystävien ja perheen jotka ovat avun tarpeessa.
    takaisinmaksu alkaa viiden kuukauden kuluttua vastaanottamisesta luotto
    Jumala siunatkoon teitä.

    VastaaPoista
  2. Me olemme täällä puhua rahoitus , tarjoamme laina kaikki yksityishenkilöt, jotka haluavat . Sinulla voi olla enintään 2.950.000€ ( euroa ) lainan . Olet tarvitsevat ?
    Ota yhteyttä kirjoittamalla :
    loan.service94@outlook.fr




    VastaaPoista